Svensk feminism på export

02.06.2017


Den svenska barnboksförfattaren och illustratören Sassa Buregren (t v i mittenbilden) har precis återvänt från en resa till Moskva. Författaren fick några ord med henne.

Berätta, vad gjorde du i Ryssland?

- Jag och min medförfattare Elin Lindell (t h i mittenbilden) var inbjudna till en kulturfestival för att prata om vår bok Feminism pågår, som förklarar feministiska idéer och inriktningar för en ung läsekrets. Den har precis kommit ut på ryska hos barnboksförlaget Albus Corvus. Under scensamtalet, som skedde med hjälp av en rysk tolk, pratade vi också med två ryska feminister.

Vad var publiken nyfiken på?

- Mycket! De ville jämföra rysk och svensk feminism och det var många män i publiken som var väldigt intresserade. De flesta frågor vi fick i Ryssland överhuvudtaget handlade om hur jämställdhet fungerar i praktiken i svenska familjer.

Det fanns dock en oro i luften redan innan seminariet började, berättar Sassa Buregren:

- Ibland kör rysk polis upp och bara parkerar sig demonstrativt vid liknande evenemang. Det finns också militanta ryska feminister som har haft synpunkter på översättningen av vår bok och kallat den "patriarkal".

Vet ni vad det handlar om?

- Nej, vi bad en av kritikerna om en lista över vad hon ansåg vara fel, men hon har inte hört av sig sedan dess.

- Däremot har vi förstått att en lekfull guide i boken har delats upp i en guide för killar och en för tjejer i den ryska utgåvan, medan vi i den svenska upplagan har haft en och samma för båda könen. Det finns faktiskt inget ryskt ord för "feminist" som inkluderar båda könen...

Sassa Buregren och Elin Lindell intervjuades också under en timme av den stora radiokanalen Echo Moskva, där lyssnarna fick ringa in med sina frågor:

- En del undrade saker som varken jag med mina vuxna barn eller Elin som är småbarnsförälder reflekterat över i Sverige, till exempel: "Om männen tar över i köket, kränker man då inte kvinnans stolthet?".

Författarna diskuterade också mångfalden inom den feministiska rörelsen; där finns såväl militanta grenar som en mindre aggressiv variant Buregren väljer att kalla "vardagsfeminism":

- Den kanske kan uppfattas som snäll men det är viktigt att vi också får med oss killarna. Radikala feministaktioner är viktiga för att blixtbelysa problem - och utförs ofta av modiga människor som tar stora personliga risker. Men de måste följas upp av en bredare, envis, oförtrötterlig feminism som den vi står för.

Till resans höjdpunkter hör bokens genomslag hos barn och unga, avslutar Sassa Buregren:

- En ung kille, runt 13 år ställde sig upp efter vårt seminarium och deklarerade stolt: "Jag är feminist!".

/Redaktionen

Foton: Ryska förlaget Albus Corvus, Sassa Buregren.

© 2017-18 Författaren.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång