Stipendieregn från de Vylders

23.10.2018

Författarnas hus var sånär fullsatt, när Klas de Vylders fond för invandrarförfattare delade ut stipendier på torsdagskvällen den 18 oktober.

De välförtjänta mottagarna heter (ovan fr. v.) Anamarija Todorov, René Vázquez Diaz och Alma Kirlic. Ett nyinstiftat stipendium från samma fond som ska uppmuntra och uppmärksamma yngre författare gick till Nour Al-houda Kanjo.

Stipendiefondens ordfarande Karl Lindqvist hälsade alla välkomna och introducerade fonden och dess upphovsman. Eftersom invandrarförfattaren är begåvad med en dubbel blick, sade Lindqvist, skriver hon på en speciell sorts svenska, som vårt språk och vår litteratur har stor glädje av. Nours novell En stängd himmel behandlar flyktens erfarenhet och den omvälvande processen det innebär att starta ett nytt liv i ett främmande land.

René berättade om sitt kringflackande liv genom världen, som han nedtecknat i Städer vid havet. Han talade också, med nostalgisk värme, om sin nära relation till författarparet Artur Lundkvist och Maria Wine: "Artur gjorde ordning på mig", sade han, medan "Maria och jag bara pratade känslor".

Annamarija jobbar som pedagog på förskolan i Rinkeby. Hon började skriva små textstycken under de korta stunder dagen gav henne. Dessa stycken, som först var minnesanteckningar från intensiva arbetsdagar, mognade snart till en sorts vardagsdikter traskandes längs stigarna som Sonja Åkesson och Binnie Kristal-Andersson trampat på tidigare.

Alma Kirlic kunde inte närvara, men skickade en videohälsning tillsammans med en uppläsning ur sin debutroman En svensk kändis.

© 2017-18 Författaren.
Skapad med Webnode
Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång